Valmennus etänä

Etävalmennus on kokenut renesanssin koronan myötä, joten tässä päivitettyä pohdintaani etävalmennuksesta muutaman vuoden takaa. Voin edelleen seistä ajatusteni takana.

Kohta 1: Etävalmennus sopii parhaiten kokeneemmalle harjoittelijalle

Etävalmennuksessa hyödyt suuresti aiemmasta harjoittelutaustasta ja olemassa olevasta liikevalikoimasta. Tällöin uusienkin liikkeiden opettelu on helpompaa, ja oman kropan tunteminen auttaa harjoitusmuuttujien optimoinnissa. Mikäli olet aloittelija, niin ota vähintään kaksi lähivalmennustapaamista valmentajan kanssa ennen etävalmennukseen siirtymistä, jotta liiketekniikoiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta voidaan varmistua.

Kohta 2: Etävalmennus vaatii sinulta enemmän, ei vähemmän

Jotta etävalmennus olisi sinulle oikeasti hyödyllistä, niin se vaatii itsenäistä harjoituspäiväkirjan pitoa, palautumisen seurantaa, liikemallien videointia, ravitsemuksen hallintaa, oman motivaation ylläpitoa ja säännöllistä raportointia valmentajalle. Näiden asioiden tekeminen itsenäisesti voi olla parasta mitä sinulle on harjoittelussa tapahtunut. Pelkkä harjoitusohjelman saaminen harvoin sysää kehitystä eteenpäin, sillä kehittävä harjoittelu perustuu harjoitusmuuttujien ohjelmointiin useiden harjoitusjaksojen sisällä (esim. neljän viikon sykleissä). Valmennukseen sitoutuminen henkisesti ja fyysisesti mahdollistaa tavoitteen toteutumisen.

Kohta 3: Etävalmennus mahdollistaa nopean reagoinnin elämän yllättäessä

Ensinnäkin etävalmennus opettaa itsenäiseen harjoitteluun, jossa tekemisestä ollaan silti vastuussa omalle valmentajalle. Tällöin oman kehon tuntemus hioutuu valmennuksen aikana ja reagointikyky esimerkiksi stressaavan elämäntilanteen hidastaessa palautumista paranee. Etävalmennuksessa valmentajan on helppo muokata harjoitusjakson kuormitusta nopeassa aikataulussa, kunhan valmennettava kertoo tilanteestaan avoimesti ja rehellisesti valmentajalle. Tästä päästäänkin kohtaan neljä.

Kohta 4: Etävalmennus edellyttää luottamussuhdetta valmentajan ja valmennettavan välillä

Tämä sääntö pätee tietysti myös lähivalmennukseen, mutta etävalmennuksessa luottamussuhde korostuu, koska valmennettavan on pystyttävä kertomaan asioistaan luottamuksellisesti henkilölle, jota ei ole välttämättä koskaan tavannut kasvotusten. Lisäksi ohjeiden noudattaminen silloin, kun ne tulevat henkilöltä, jota ei ole tavannut, vaatii luottamusta, päättäväisyyttä ja itsekuria valmennettavalta. Luottamuksellisen valmennussuhteen syntyminen on kuitenkin täysin mahdollista myös etävalmennuksessa, valmennettavan kannattaa kuitenkin rauhassa tutustua valmentajan taustoihin ja arvioida yhteistyön onnistumisen edellytykset rehellisesti.

Kohta 5: Etävalmennusta ei kannata valita pelkästään hinnan vuoksi

Etävalmennusta ei koskaan kannata valita pelkästään hinnan sanelemana. Edulliseksi koettu valmennus voikin olla täysin hukkaan heitettyä rahaa, mikäli sitoutuu useamman kuukauden valmennukseen ilman omien resurssien ja itsenäisen harjoittelukyvyn analysointia. Jos arvioit oman luonteesi kaipaavan läsnäolevaa tsemppausta ja harjoitusosaamisesi tarvitsevan liiketekniikoiden ja suoritustehon korjaamista, niin älä valitse etävalmennusta ensimmäiseksi valinnaksesi – ainakaan ilman hyötyjen ja haittojen rehellistä analysointia. Aina kannattaa myös vaihtaa muutama sana valmentajan kanssa puhelimitse tai sähköpostin välityksellä, jotta näette, onko yhteistyölle edellytyksiä. Etävalmennus voi olla sinulle juuri se huonoin tai paras valinta.

AJATUSTEN PÄIVITYSTÄ VUONNA 2024

Olen kirjoittanut tämän blogin alunperin vuonna 2017 ja päivittänyt sitä koronavuonna 2020. Nyt katson sitä myös etävalmennuksessa meritoituneen valmentajan silmin vuonna 2024.

Toteuttamani etävalmennus on kehittynyt merkittävästi viime vuosina. Mitä paremmin olen ymmärtänyt muutosprosessin edellytyksiä, niin sitä helpommaksi valmentaminen myös etänä on käynyt. Nykyään valmennan yhtä hyvin sekä etänä että livenä – näin ei ollut vielä vuonna 2017 tai 2020.

Myös työkalut ovat kehittyneet vuosien varrella, mutta valmennusprosessini on muuttunut paremmaksi riippumatta toteutusmuodosta. Uskon, että voisin valmentaa laadukkaasti pelkällä Excelillä ja sähköpostilla (ehkä puhelinsoitoilla täydennettynä) kunhan myös asiakas olisi tyytyväinen kommunikaation määrään ja laatuun.

Jatkan etävalmennuksen kehittämistä yhteistyössä Kuntokompassin kanssa, ja tavoitteenamme on olla Suomen paras etävalmennustiimi valmennuksen laatutekijöillä ja tuloksilla mitattuna.

Aki Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Picture of Aki Laitinen
Aki Laitinen

Valmentaja ja fysioterapeutti, joka tutkii ja kehittää entistä parempia pt-palveluita.

Uusi yhteistyö

  1. Asiakas ottaa yhteyttä
  2. Maksuton etätapaaminen
  3. Valitaan 2-3 akuuttia kehityskohdetta
  4. Kuukausittainen luento- ja materiaalipaketti
  5. Kuukausittainen etätapaaminen
  6. Tulosten seuranta / päätökset jatkosta